Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания разреши полетите през облаци с вулканична пепел

Във Великобритания от днес на обяд влизат в сила нови правила, които позволяват на самолетите да летят в наситени с вулканична пепел облаци, съобщиха от Агенцията за контрол на гражданската авиация. За да летят през такива облаци авиокомпаниите трябва да получат съгласието на производителите на самолети и самолетни двигатели.

Решението на властите бе приветствано от авиокомпаниите, производителите на самолети и регулаторните органи. Мярката бе приета след силната критика на системата на налагане на зони, забранени за полети.

Хиляди пътници отново останаха по летищата след поредната отмяна на полети из цяла Великобритания. Всички ограничения сега са премахнати, след като облакът с вулканична пепел се премести на Изток, но трафикът продължава да е сериозно нарушен като последствие.

Компанията за контрол на въздушния трафик (NATS) оповести, че е изключително доволна от новите мерки. Изпълнителният директор на Агенцията за контрол на гражданската авиация Андрю Хейнс заяви, че, разбира се, не трябва да се подценява опасността, но сега от производителите на самолетите и двигателите зависи да определят доколко сигурно техните продукти могат да действат при определена концентрация на вулканична пепел.

По публикацията работи: Би Би Си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна