Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови сблъсъци в Киргизстан отнеха живота на двама души

Временното правителство на Киргизстан удължи правомощията на и.д. президент на страната Роза Отунбаева до декември 2011 година. По този начин властите автоматично анулираха провеждането на президентски избори, насрочени за месец октомври тази година. Съгласно указа временният президент ще изпълнява едновременно и функциите на министър-председател до формирането на ново правителство.

Двама души загинаха, а 45 бяха ранени при нови размирици в град Джалалабад в южен Киргизстан. По информация на Министерството на здравеопазването сблъсъците са избухнали след като хиляди етнически киргизстанци са нахлули в узбекистански университет.

Ръководителката на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева заяви, че ситуацията в Джалалабад е "напрегната" и се влошава от междуетническите сблъсъци. Правителството обяви извънредно положение в града и наложи вечерен час, за да се въдвори ред.

Досегашният президент Курманбек Бакиев беше свален от власт в началото на април с насилствени протести, по време на които загинаха 87 души.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна