Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха версията за терористичен акт срещу самолета на Качински

Експерти изключиха версията за терористичен акт срещу самолета на полския президент Лех Качински, който се разби на 10 април край Смоленск. В кабината обаче е имало най-малко двама души, които не са били членове на екипажа, съобщиха днес на пресконференция в Москва представители на Междудържавния авиационен комитет, който разследва причините за катастрофата.

Присъствието на външни хора в кабината на самолета е било установено след дешифриране на записващите устройства. Засега е разпознат гласът само на един от тях, заяви пред журналисти председателят на Междудържавния авиационен комитет Татяна Анодина. Тя не уточни дали тези лица са оказвали натиск върху екипажа да се приземи въпреки лошите атмосферни условия в Смоленск.

На борда е имало специална система за предупреждение при опасност от удар в земята и тя се е задействала 18 секунди преди падането на самолета. Разследващите обаче нямат обяснение защо екипажът не е реагирал на тази аларма.

Летището край Смоленск не е било сертифицирано като международно, но е било напълно пригодно да приема самолети от типа ТУ-154, заявиха от Междудържавния авиационен комитет.

До този момент експертите са установили със сигурност, че на борда не е имало експлозия или пожар и че всички системи на самолета са били в изправност.

В катастрофата на 10 април край Смоленск загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински и други високопоставени представители, които трябваше да участват в траурна церемония в Катин.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна