Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "нова финансова архитектура" се споразумяха Латинска Америка и ЕС

Европейският съюз защити изпадналата в тежка ситуация единна европейска валута на Срещата на върха с представители на Централна Америка и карибските държави в Мадрид. След срещата, в която участваха над 30 държавни и правителствени ръководители от двете страни на Атлантическия океан, президентът на ЕС Херман Ван Ромпой изтъкна, че общият бюджетен дефицит на Европейския съюз е много по-малък от този на други големи световни икономики.

В съвместна декларация Латинска Америка и ЕС се споразумяха да работят за "нова финансова архитектура", за да се предотвратят ситуации като сегашната икономическа криза.

Те се обявиха срещу протекционизма, обещаха да предоставят по-голямо влияние на развиващите се страни и нововъзникналите пазарни икономики в световните финансови дела и се споразумяха да подпомагат технологиите и иновациите, подпомагащи интеграцията на отделните слоеве на обществото и устойчивото развитие.

Двата региона също така обещаха да преследват особено тежките престъпления срещу международното право като престъпленията срещу човечността.
По публикацията работи: Световните медии

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!