Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС наказа с "порицание" заместник-градския прокурор на София

Заради поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев, Висшият съдебен съвет наказа с порицания зам.-градския прокурор на София Роман Василев. За наказанието са гласували 17 от членовете на съвета, а един се е въздържал.

Вельо Велев обясни, че до репликата "абсолютен престъпник" се стигнало, след като Цонев провокирал Василев с обидни думи. Размерът на наказанието бил съобразен с тежестта на нарушението, но и с характера на работата на зам.-градския прокурор, обясни Велев.

Аз лично не бих го направил това нещо, защото тези, които ме познават, знаят, че първите ми години в кариерата са били като следовател. Задържал съм лично много хора, но никога не съм си позволявал да използвам такива методи и даже сериозни престъпници, когато знам, че няма да окажат съпротива, не е било необходимо на место да им се слагат и белезници.

Нарушение на Конституцията е силно казано, но категорично са нарушени морално-етичните правила. Категорично освен това не е било необходимо да се пристъпва по този начин на арест.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна