Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатът на МРРБ ще бъде намален с около 100 души

Щатът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде намален с около 100 души до края на годината. Общо 15% ще бъдат съкратените служители и 20% ще бъде намален бюджетът на ведомството. Това каза министър Росен Плевнелиев.

2009 година след голямото рязане от 400, ние през 2010 г. трябва да слезем на 248 и това са всички структури на министерството. Няма как да е по-критично, но в крайна сметка ние искаме да покажем, че ние работим за българските граждани, защото обратното е вдигане на ДДС, финансова драма и евентуален риск за макроикономическата стабилност на държавата. Съгласили сме се да бъдем орязани тотално буквално до кокал орязани.

Целта е не само да бъдат рязани разходи, а да се смени моделът на управление, с което по-ниските звена да поемат отговорност. До дни ще има нов правилник на министерството. Готов е електронен архив на всички договори и система, която следи дали преписките се движат в законовите срокове. Въвеждат се типови договори за възлагане на обществени поръчки.

27 компании са поискали да получат дължимите им от държавата средства чрез Българската банка за развитие. Това съобщи още министър Росен Плевнелиев. По думите му три от фирмите вече са получили вземанията си от 1,8 млн. лв. Обработват се заявленията на още 11 фирми, които ще получат около 11 млн. лв. Според правителственото решение компаниите, които подадат заявления да получат парите си чрез Банката за развитие, ще получат 93% от сумите.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна