Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие доклад за стратегията на Евросъюза в Южен Кавказ

Европейският съюз ще засили присъствието си в Южен Кавказ с цел стабилизиране на региона и подкрепа за демократичното развитие на Грузия, Армения и Азербайджан, се казва в приетата днес резолюция на висшия законодателен орган на общността. Докладът относно стратегията на общността в региона беше представен от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европарламента Евгени Кирилов. В своето изложение Кирилов подчерта: "Стратегическото геополитическо разположение на региона,
нарастващата му роля на важен енергиен, транспортен и комуникационен коридор, свързващ Каспийскио море и Централна Азия с Европа, както и увеличаващата се тревога на Евросъюза в областта на енергийната сигурност, предполагат нарастващо присъствие на общността в региона, включително в завършването на тръбопровода "Набуко".

Европарламентът подкрепи идеята за разширяване на мандата на Мисията наблюдатели на Евросъюза в Кавказ и призоваха Русия и Грузия да се придържат към споразумението за прекратяване на конфликта в Южна Осетия.

По публикацията работиха: Радостина Йотова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна