Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната конференция в Берлин се обяви за регулирането на финансовите пазари

Германският канцлер Ангела Меркел призова за "общ сигнал" към финансовия свят на международна конференция за регулирането на финансовите пазари в Берлин. Тя се обяви още за съгласувано съвместно регулиране на финансовите пазари.

Конференцията в Берлин е пореден опит за постигането на единна позиция по въпроса за регулирането на финансовите пазари преди срещата в края на юни в Канада на страните от Г-8 и Г-20. В Берлин са техни представители, водещи финансисти, еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние.

Пред участниците германският канцлер Ангела Меркел призова за съвместни и по-решителни действия за налагане на по-строга регулация на финансовия пазар. На срещата в края на юни в Канада Меркел ще апелира за допълнителен данък за банките, който не на последно място е наложителен заради справедливостта.

Позицията на германското правителство е, че банките също трябва да понесат своя дял от тежестта на кризата. Канада обаче изрази съмнение дали световен данък върху транзакциите би могъл да помогне за стабилизирането на световната финансова система. За налагането на такъв данък настояват Германия и Франция. Съединените щати също са готови да въведат подобен данък за банките и застрахователните компании.
По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна