Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт XVI прие на лична аудиенция премиера Бойко Борисов

Папа Бенедикт XVI благослови премиера Бойко Борисов и българския народ. Това стана по време на традиционната аудиенция в навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост и култура. В словото си папата е поставил акцент върху делото на Светите братя Кирил и Методий, които са допринесли за налагането на християнството в България и са затвърдили неговия корен в душите на българския народ. Премиерът е поканил папа Бенедикт XVI да посети България през 2012 година.

Светият отец прие на лична аудиенция не само министър-председателя Бойко Борисов, а и цялата официална делегация. От протокола обясниха, че това е прецедент, тъй като ограничен брой хора могат да влизат на аудиенция при папата, а той е направил изключение и е приел всичките, въпреки големия им брой.

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с ордена на големия кръст за заслуги - специална степен, връчен му от принц Матьо Фестинг - магистър на Малтийския орден. Отличието се връчва за личното участие на Борисов в борбата с корупцията и организираната престъпност, които изграждат по-добър имидж на България, каза Матьо Фестинг при връчването на отличието.

Следващата година орденът, който изпълнява социални и хуманитарни проекти в целия свят, включително и в България, ще открие трапезария за бедни в столицата.

За снощната си среща с италианския премиер Берлускони и шефа на Еврокомисията Жозе Барозу, Борисов каза, че са получили категоричната италианска подкрепа за влизането на България в Шенген през следващата година. Това, което трябва да се направи, е страната ни стриктно да изпълни мерките. По темата ERM-2, премиерът коментира, че в момента ситуацията в Европа е такава, че не е подходящо да кандидатстваме, но след като кризата отмине, ще подновим усилията за влизане в чакалнята на еврозоната. Дотогава ще се работи така, че да докажем, че изпълняваме критериите.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова - пратеник на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени