Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-Мун ще участва на конференцията за Сомалия в Истанбул

В Истанбул започна международна конференция, посветена на Сомалия. В нея участва генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун. На форума ще присъстват представители на близо 50 държави, на Организацията Ислямска конференция, както и редица неправителствени организации. Президентът на Сомалия шейх Шериф Ахмед също се очаква да бъде сред участниците.

На форума се обсъждат мерки за възстановяване на стабилността в Сомалия с подкрепата на ООН и за справяне с пиратските набези край бреговете на страната.

Преди откриването на конференцията се състоя тристранна среща на Бан Ки-Мун със сомалийския президент и турския външен министър Ахмед Давутоглу. Очаква се Бан Ки-Мун да направи изказване на форума.

Министърът по благоустройството на Сомалия шейх Абдуллах Али, който участва в работата на подготвителния комитет, в интервю за турски медии призова турските и чуждите бизнесмени да инвестират в неговата страна. "Ние сме тук, за да заявим, че ще реформираме финансовата система, да заявим на света, че Сомалия е страна, която разполага с различни източници и че съществуваме", каза той.

Конференцията за Сомалия ще завърши утре.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна