Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се анализира организационната и гражданската култура на чиновника

Причината за изтичането на темата за матурата по български език трябва да се търси в срива на ценностната система на българина през последните 20 години. Това каза пред "Хоризонт" Галина Банковска, зам.-председател на парламентарната образователна комисия.

Този срив в ценностната система, според мен трябва да търсим точно в него причината за това, което се случи. Според мен тук трябва да анализираме много сериозно има ли държавният чиновник организационна култура, гражданска култура и по-скоро да видим и манталитета, защото според мен каквато и система да изработим, и най-съвършената, ако манталитетът, ако нагласите ни не са достатъчно усъвършенствани, отново ще се случи това, което се случи.

Петър Стайков, бивш депутат от Великото народно събрание, коментира тезата, че е най-голяма вероятността изтичането на темата да е станало по време на превеждане на задачите на Брайлова азбука.

Вижте, цялата работа действително много... Намери се някакъв главен счетоводител, след това се оказа, че той, цитирам министъра, най-голяма е вероятността изтичането да е станало в процес на брайлирането. Извинявайте, защото най-голяма е вероятността това да е станало там? Аз не вярвам, че няма възможност.

Възможност има, където работят хора. Но защо най-голяма да е вероятността това да е станало там – ето това не ми става ясно. Ами извинявайте, темата се знае и от други хора, включително се знае и от министъра. Ами аз бих могъл със същото основание да кажа: най-голяма е вероятността това да е станало чрез самия министър.

Според Петър Стайков е възможно догодина да се стигне до това да няма тестове на азбуката на слепите и така някои деца ще бъдат ощетени.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени