Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БЛС определиха здравеопазването в България като рисково

От Българския лекарски съюз определиха здравеопазването в България като рисково. Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО), които са от 2006 г., публичните и частните средства за здравеопазване в България са били 283 долара на човек от населението. Това е два пъти по-малко, отколкото в Южна Африка, Аржентина, Уругвай и Чили и три пъти по-малко от Словакия, Естония и Хърватия, обясни председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Само се говори за реформа, за промени, но промените като че ли са насочени единствено на там – ако може и съвсем да се спрат средствата за здравеопазване. И пак по данни на СЗО, те са вече за тази година, във всички европейски държави, особено членки на ЕС, след настъпване на кризата рязко се е покачил процентът от брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване.

И това се е случило, не защото те са качили толкова средствата за здравеопазване, просто са намалели всички останали, но никой не е посмял да пипне средствата на собствената си страна за здравеопазване. И за това процентът от брутния вътрешен продукт се е качил рязко, единствено в България рязко намаля. Няма друга държава, в която системата с толкова пари да може да работи.

По думите на д-р Райчинов болниците у нас закъсват все повече и директорите им са принудени тихомълком да издават заповеди за пестене на материали.

Директорите на болниците са принудени да правят избор – да плащат заплати и да задържат персонала или да плащат разходи стопански, консумативи и т.н. и персоналът им да бяга. И как да не дадат такива разпореждания. Ами не могат да си позволят да купуват каквото е необходимо и колкото им е необходимо. Но съм сигурен, че такива заповеди издават, не съм сигурен, но не мога и да ги упреквам. И ще стигнем до там, че пациентите да си купуват храна, да си носят чаршафи и т.н., а и лекарства.

По публикацията работи: Мая Данчева - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!