Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва годишната ваксинация на дивите хищници срещу бяс

Годишната ваксинация на дивите хищници срещу бяс започва утре. Тя ще се прави от въздуха, като 10 самолета ще изхвърлят ваксинални примамки над 19 области в страната. Ветеринарните власти препоръчват хората да не пипат кубчетата с ваксините, а при неволен контакт – да се консултират с лекар.

В пролетния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници ще се включат 10 специално оборудвани самолета, които ще изхвърлят над 1 млн. ваксинални примамки. Примамките няма да бъдат разпръсквани край населените места и водоемите, уточняват ветеринарите, но предупреждават, че ваксините не бива да се пипат, защото са опасни за здравето на хората.

Ваксиналните примамки са във формата на малко кубче и са със специфична миризма, която привлича хищниците. При изяждане на примамката, те се ваксинират против бяс. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.

Препоръчително е обаче животните да се държат затворени, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. Ваксинацията е част от програмата за изкореняване на заболяването бяс, разработена от Националната ветеринарномедицинска служба. От началото на миналата година до момента в страната са регистрирани 61 случая на бяс.
По публикацията работи: Веселина Миланова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна