Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: До 2-3 години страните от ЦИЕ ще станат привлекателен център за световния бизнес

Финансовият министър Симеон Дянков смята, че до 2-3 години страните от Централна и Източна Европа ще станат доста привлекателен център за световния бизнес. Прогнозата си министър Дянков направи в Букурещ по време на международния форум "Финанси 2010".

На срещата финансови министри от ЦИЕ, експерти и анализатори от международни икономически институции обсъждат параметрите на финансовата стабилност в световен мащаб и уроците от кризата днес, както и бъдещето на европейската икономика. Дискутират се и ролята на банковата система при усвояването на еврофондовете и финансирането на проекти.

В своето изказване вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков анализира състоянието на евровалутата и икономическите проблеми пред страните от ЦИЕ, както и пред България.

Министър Дянков предрече възстановяване стабилността на еврото в средносрочен план, а според него и кризата е предпоставка страните от ЦИЕ да се превърнат в основен икономически и инвестиционно привлекателен фактор до 2-3 години, а за България тя е възможност и за преориентиране на бизнеса към технологично обновление и експортно производство.

Министър Дянков заяви, че у нас икономиката се възстановява и в близките месеци ще има видими резултати. Участниците във форума посрещнаха изказването с голям интерес, а румънските медии зададоха и десетки въпроси.
По публикацията работи: Георги Василски - кор. на БНР в Букурещ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна