Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенчо Попов излиза на свобода

Бившият главен секретар във финансовото министерство Тенчо Попов излиза на свобода. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно. Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров беше обвинен за участие в схема за подкупване на следовател.

В последната си дума пред съда Тенчо Попов повтори тезата си и от преди 2 месеца – няма предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров. По-скоро има искане на такъв. И в обясненията на Попов, и на Сантиров, както и в записаното от СРС, това е вече коментар на съда, става ясно, че Николай Цонев не е знаел, че е разследван, така че няма как той да е бил активната страна в предлагането на подкуп за "смачкване на делото", каквато е и формулировката, която се използва неофициално за този повод. Има разколебано предположение, че Тенчо Попов е участвал в даването на подкуп.

Безспорно е обаче, че той е предал парите. Това записа съдът и така пусна първия от схемата Попов – Петров – Сантиров на свобода. Вече е ясно, че Николай Цонев и Петър Сантиров също ще поискат да излязат на свобода. Вероятно и техните мерки ще бъдат уважени.

Многократно и този съдебен състав коментира участието и на следователя в тази схема, нещо, по което прокуратурата продължава да не работи. Това вече е коментар на адвоката на Тенчо Попов. Според него трябва да се провери каква е ролята на следователя Петьо Петров за договарянето на този подкуп. Той смята, че над него има чадър, който го опазва. Твърди, че той е внедрен специално, за да участва в тази схема, а целта да се удовлетвори искането на министър Цветан Цветанов непременно да има съдия в ареста. Как обаче това ще бъде доказано ще стане ясно, когато започне самият съдебен процес.

Според адвоката на Тенчо Попов случващото с клиента му е свързано с изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че до Великден ще има арестуван съдия. Константин Симеонов припомни, че Цонев, Сантиров и Попов бяха арестувани ден преди Разпети петък.

Петьо Петров е командирован средата на февруари в НСлС. Мероприятията почват на 16 март. За един месец таман нещата са подготвени, за да се осъществи тази комбинация. За мене това е оперативна комбинация, която е подготвена, планирана предварително и очевидно активната фигура в случая е Петьо Велков Петров, защото въпросите, които задават и Сантиров, и Попов, на първите срещи, е кажи сега за какво става дума и Цонев знае ли. Аз ако отивам да давам подкуп по някое дело, аз не знам обаче по какво дело ще давам подкуп.

Днес Софийският апелативен съд подкани прокуратурата да работи по-бързо с коментар, че все още не се работи достатъчно интензивно и че нещата трябва да вървят вече към съдебна фаза.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна