Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Дянков изпратил писмо, спиращо заем за община Пловдив

Цялото ръководство на Община Пловдив ще се срещне с финансовия министър Симеон Дянков. Повод за това стана писмо до Европейската банка за възстановяване и развитие. С него Дянков спира заем, за който Община Пловдив кандидатства за ремонт на 300 вътрешноквартални улици.

Темата за спрения заем от Европейската банка за възстановяване и развитие подхванаха тази сутрин в парламента депутати от Коалиция за България. Още преди финансовият министър да изпрати писмото си до банката, оказа се, че подобно писмо е изпратила местна фирма, обясни председателят на Пловдивския общински съвет Илко Илиев: "Преди един месец една частна фирма, която се нарича Агенция за транспортни проучвания, написа едно абсолютно безпочвено писмо, което ние директно го нарекохме донос."

Оказа се, че тази фирма е собственост на съпруга на депутата от ГЕРБ Геновева Алексиева: „Тя не е строителна фирма и няма никакви материални интереси да поеме асфалтирането на улиците в Пловдив”.

Според председателя на Пловдивския общински съвет Илко Илиев решението на финансовия министър да спре заема за ремонта на улиците в града е безпрецеднетна намеса в местната власт: "Истината е, че министър Дянков не поиска под никаква форма никога някаква информация от община Пловдив по този въпрос."

От ГЕРБ твърдо застанаха зад действията на Симеон Дянков. Според депутатът Костадин Язов заемът би послужил единствено за попълване на дупки, а не за реконструкция на улици: "При положение, че през 2011 година се очаква по програмата „Джаспър” да постъпят средства за регионално оформяне на цялата пътна структура на Пловдив е безумно пловдивчани да плащат 30 млн. заем сега."

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна