Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ "Св. Кл. Охридски" може да изпита сериозни финансови затруднения

Софийският университет „Св. Климент Охридски” може да има сериозни проблеми с разплащанията в края на лятото и началото на есента. Това стана ясно от отговорите на министъра на образованието Сергей Игнатов на въпросите на депутатите за финансирането на няколко университета.

Близо 4 млн. са просрочените задължения на СУ, каза Сергей Игнатов. Близо 2 млн. лв. университетът дължи за битови отпадъци на различни доставчици. Тази година СУ ще приключи и с дефицит от над 3,5 млн. лв. Затова е необходима спешна актуализация на бюджета.

Нисък недостиг се очаква да има в бюджета на УНСС- 6.3% от разходите, каза Сергей Игнатов.

Според Петър Димитров от Коалиция за България обаче УНСС има с близо 3 400 000 лв. по-малко от миналата година. Недостигът може да бъде финансиран с излишъци от предходните години.

Според министър Игнатов Медицинския университет в Плевен ще оцелее след орязването на бюджета. Проблеми нямало да има и в Югозападния университет „Св. Неофит Рилски”.

От опозицията, която зададе повечето въпроси, обаче казаха, че от грешките, които прави правителството, българското образование дълго време няма да се възстанови.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна