Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Киселова: Да мислим за тези, които са над средата, защото те ще издърпат тези, които са под средата

Отличниците в края на учебната година
Снимка: Личен архив

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100. Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система.

Г-жа Елена Киселова

От общо 84 пълни 100 точки в гр. София цели 42 са на ученици от СМГ изтъква Киселова и добавя, че 22 от тях са на нейни възпитаници. Ключът към този успех е в доверието и сътрудничеството между учители и родители, които заедно успяват да мотивират талантливите деца, по думите на Киселова, която довежда своите ученици до първо място на "XII Международен фестивал на младите математици" в началото на учебната година – септември 2023.

"Влагам всичко – лично време, емоции и енергия", споделя учителката и подчертава, че работи с подбрани деца, които имат изявен интерес към математиката. СМГ прави сериозен подбор на ученици след 4 клас, който не търпи лоши резултати, изтъква Киселова.

Учителката акцентира върху едно от слабите места на системата за оценяване – най-добрите и интензивно подготвяни в областта на математиката деца биват оценявани наравно с ученици, които, по една или друга причина, трудно достигат дори средното ниво на НВО. 

Учителката обръща внимание на факта, че приемът на ученици след седми клас в математическа гимназия зависи от изпит по български език – момент в системата, който може би се нуждае от преосмисляне. 

Първо място на Международния математически фестивал

По думите на Киселова нивото на трудност на НВО не е особено високо. От учениците се изисква да овладеят хватки, които при редовно учене и писане на домашни, са лесно постижими за едно средно интелигентно дете. Методът на преподаване на Киселова включва рутинно, ежеседмично писмено оценяване на двата класа – практика, която създава рефлексии тренира психически учениците така, че да не се допускат технически грешки по време на външното оценяване. Междувременно МОН изисква от всеки учител едва две контролни и една класна работа на учебен срок, пояснява Киселова.

Във връзка с неуравновесеното положение на учениците-математици и техните връстници от училища със стандартно изучаване на математика Сдружението на математическите гимназии се е обърнало към МОН със заявка за промяна на формата на НВО, но без резултат, заявява Киселова. Унифицирането не е добро, смята учителката, която вярва, че за някои деца е достатъчно да владеят основни математически похвати.

"Да мислим за тези, които са над средата, защото те ще издърпат тези, които са под средата.", призовава Киселова.

Учителката съветва родителите да имат повече доверие в учителите, а на децата казва, че няма невъзможни неща.

Посланието, което Киселова отправя в края на разговора, е насочено към управляващите: "Крайно време е да обърнат внимание на онези талантливи деца, които бягат от България. Некомпетентността е най-голямото зло, което ни грози."

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени