Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От София иранският външен министър призова САЩ и Русия да подкрепят споразумението за обмен на уран

Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки призова САЩ и Русия да покдрепят споразумението между Техеран, Бразилия и Турция за обмен на обогатен уран. Мотаки беше на посещение в София като наблюдател на срещата на министрите от Черноморското икономическо сътрудничество. Той изрази надежда, че в Съвета за сигурност на ООН няма да се стигне до санкции срещу страната му.

Медийният интерес от срещата на министрите от Черноморския регион под българско председателство се пренасочи към необичайното посещение на иранския първи дипломат в София, който заяви пред медиите, че очаква подкрепа за сключената сделка с Турция и Бразилия за ядрената политика на Техеран. Тя предвижда Иран да взима обогатено ядрено гориво, така че да намали съмненията, че иска да произвежда ядрено оръжие. САЩ обаче се съмняват, че това е достатъчно и настояват за пълно спиране на обогатяването на уран.

Запитан как ще реагира, ако страните от Съвета за сигурност на ООН гласуват нови икономически санкции срещу Иран, Манушер Мотаки отговори: "Санкциите са неуспешна политика. Те бяха използвани в миналото и се провалиха. Ако те искат да продължат в тази посока, определено няма да постигнат резултат."

По време на срещата на Черноморското икономическо сътрудничество Мотаки разговаря с българския си колега Николай Младенов. Той заяви, че ще изчака анализа на Международната агенция за атомна енергия във Виена относно постигнатото преди няколко дни споразумение между Турция и Бразилия: "За нас е важно да има гаранции за това, че иранската ядрена програма се развива за мирни цели. Анализът, който сами правим, е, че има заплаха за нашата сигурност, която идва от разпространението на технологии, на ракети със среден обсег на действие в един широк район на нестабилност, който включва, грубо казано, източното Средиземноморие и Близкия Изток."

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени