Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от Пловдивската Университетска болница протестират заради забавяне на заплатите

Медици от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив протестираха заради забавянето на заплатите. Те недоволстват и от системното недофинансиране на болницата. Близо 200 лекари, медицински сестри и санитари напуснаха работните си места за половин час, за да се включат в протестния митинг, организиран от КНСБ.

В края на миналата седмица медиците от най-голямата болница в Южна България са получили едва 30% от възнагражденията си за април. Те са недоволни, че забавянето на заплатите им е наложила се практика от ноември, а от две седмици вече има недостиг и на консумативи. Заради липсата на някои лекарства, пациентите са принуждавани да си ги купуват сами.

Гражданин: Нямаме съответните средства за качествено лекуване и второ – искаме да спасим семейните си бюджети.

Медик: Вместо да стачкуваме за увеличаване, ние стачкуваме да си получим своевременно заплата, която ни се полага и е изработена от месеци назад.

Медик: 10%, 20%, ако попитате някой от колегите, никой не знае за кога взима в момента пари.

Медик: Нощен труд 32 часа – за 8,96 лв. Как може един човек да изкара 12-часово дежурство с 28 стотинки.

В декларация, приета на днешния митинг, медиците поискаха от финансовия министър Симеон Дянков, НЗОК и Министерството на здравеопазването финансирането на болницата да бъде нормализирано. В подписката към документа са се включили над 1200 души. Междувременно днес стана ясно, че ръководството на здравното заведение е обявило и предстоящи съкращения 50% в администрацията и по 15% във всяка от клиниките.
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна