Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчни преференции за работодатели, осигуряващи работници в частни пенсионни фондове

Да бъдат въведени данъчни преференции за работодатели, които осигуряват работниците си в частни пенсионни фондове. Това ще предложи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Преференциите ще стимулират работодателите да осигуряват работниците си в частните фондове, смята социалният министър Тотю Младенов.

Както направихме това за родените след 1 януари 1960 година – задължително да се осигуряват в универсалните пенсионни фондове, така трябва да има опция и за всички работници и служители, а не те да бъдат дискриминирани.

Тотю Младенов заяви, че предстоят дебати със социалните партньори дали осигурителните вноски да се вдигат, след като миналата година бяха намалени драстично. Цел на реформата е и спиране на ранното пенсиониране в отбраната и полицията. Планира се вдигане на изискуемия стаж за пенсиониране и там. Повишаването на необходимия стаж за пенсиониране с три години ще има икономически и социален ефект, смята Тотю Младенов.

Когато хората знаят, че осигурителният стаж е в основата на определянето на тяхното условие за пенсиониране, те ще искат да работят на трудови договори, а не както сега една част от тях да бъдат в сивия сектор.

Онези, които работят след натрупване на необходимия стаж за пенсиониране, ще получават бонуси за всяка изработена година, допълни още Тотю Младенов. Пенсиониралите се пък по-рано ще получават по-малки пенсии. Социалното министерство планира още по-ефективен контрол върху инвалидните пенсии, по-добра събираемост на вноските и разширяване на обхвата на осигуряването.
По публикацията работи: Андрей Борисов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна