Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ е готово с мерки, които да предложи на правителството

Националното сдружение на общините в Република България е готово с мерки, които да предложи на правителството, заяви за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" кметът на Добрич, Детелина Николова от ГЕРБ, която е и член на Управителния съвет на сдружението. Общините очакват нов закон за местното самоуправление и местната администрация и нов закон за местните данъци и такси, допълни тя.

Нашето обръщение както към правителството, така и към народните представители, е да се намалят държавните трансфери на 10% годишна база, така както бяха разговорите ни на 4 май, което означава с 20% от 1 юли. В община Добрич към настоящия момент, както и в другите общини, нашето изпълнение на собствените приходи не е толкова голямо, приблизително 40% е, то е основно от местни данъци и такси, така че очакванията за изпълнение на собствени приходи не можем да достигнем и това ще доведе до невъзможност да изпълним част от планираните дейности.

При голямото орязване на средства ще оцелеят само големите общини, каза кметът на Кърджали Хасан Азис.

Ако досега ситуацията беше кризисна, то с последното решение за орязването на общинските бюджети от 15 със задна дата до 30%, ситуацията от кризисна се превръща в критична. Ако по-големите общини, които са много малък брой общини в нашата страна, могат да намерят свой вътрешен ресурс, за да се справят с орязването на бюджетите, то какво да кажем за средните и особено за по-малките общини, които са над 60% от нашите общини.

Сдружението на общините ще настоява за диференциация по отношение големината и възможностите на общините, което ще бъде в интерес на хората и няма да се прави на политически принцип, допълни кметът на Кърджали Хасан Азис.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна