Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Приморско съзнателно е поддържан хаос в нормативната уредба

В община Приморско съзнателно е поддържан хаос в нормативната уредба, което е предпоставка за нарушения, заяви пред "Хоризонт" председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Той каза това по повод проверката на случаите, при които роднини на магистрати са получили имоти като крайно нуждаещи се. По думите на Цонев нарушения има не само при тези сделки. 

Всеки от случаите на магистратите, чиито роднини получиха имоти в Приморско като крайно нуждаещи се, е бил разгледан поотделно и внимателно, каза председателят на Етичната комисия към ВСС Цони Цонев. Комисията е взела решение за образуване на дисциплинарно производство, тъй като са били нарушени правила от Етичния кодекс. За случая с Деница Урумова, която към момента на получаване на имота не е била магистрат, Цонев посочи:

Това е един от сложните моменти за нейния случай, но при нея се прецени и се стигна до извода, че след като е станала магистрат вече, тя е предприела действия по извършване на това мащабно строителство, въпреки че е знаела и е била със съзнанието по какъв начин е получено и правото на строеж, и всички останали документи.

В целия този хаос съществуват безспорни изисквания на закона, като например това, че след месец ноември 2004 година кметът не е имал право и не е бил компетентен да учредява право на строеж, това е било право единствено на Общинския съвет, който е следвало да взема решение за всеки конкретен случай, при това с обикновено мнозинство, но от всички членове на Общинския съвет, нещо, което не е правено, не е спазено и всички тези сделки, не става дума само за магистратските сделки, става дума за един голям брой сделки от 222 такива сделки, извършени в абсолютно нарушение на закона.

Нарушението е толкова тежко, че води до нищожност на учредяването на правото на строеж, посочи Цони Цонев.


По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна