Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 активисти от "Флотилията на свободата" са в затвора

Израел е изпратил в затвора 610 от пропалестинските участници в международната „флотилия на свободата”, натоварен с хуманитарна помощ за бедстващите хора в Ивицата Газа. 368 от тях са турски граждани.

Продължават многохилядните гневни протести в Анкара и Истанбул пред дипломатическите мисии на Израел. В Турция се връщат само тези, които са приели да бъдат депортирани след разпит. Онези, които са настоявали тоновете хуманитарна помощ в корабите от „Флотилията на свободата” да бъде разтоварена за хората в Газа, и са отказали да се подчинят на израелските власти, ще бъдат задържани в затвора или принудително изгонени от страната.

Само 48 от над 600 пацифисти от 32 страни са се съгласили доброволно да напуснат Израел. Сред задържаните под стража има турски депутати, правозащитници и журналисти.

Междувременно Анкара изпрати двама военни и един санитарен самолет, с който се очаква да пристигнат ранените и телата на жертвите. Външното министерство в Анкара досега оповести за 4-ма убити турски граждани и разкри тяхната самоличност. Ранените 45 активисти при вчерашния инцидент се намират в все още в болниците в Ашдот и Хайфа. Повечето от тях също са турци.

От Вашингтон първият турски дипломат Ахмет Давутоглу прогнозира, че „действията на Израел ще навредят дългосрочно на близкоизточния мирен процес”.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна