Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните-членки на Съвета за сигурност на ООН призоваха Израел да снеме блокадата на Газа

Все още наши дипломати не са се срещнали с българския телевизионен екип, който остана в Израел след израелското нападение срещу Международната флотилия на път за Газа. Очаква се това да стане в следващите часове, съобщи пред "Хоризонт" говорителят на външно министерство Весела Чернева и уточни, че според израелските уверения Светослав Иванов и Валентин Василев са добре.

Двамата български журналисти се намират на летището в Тел Авив. Очакваме те да бъдат транспортирани по възможност днес или най-късно утре със самолет за Европа. Посланикът се опитва от известно време да се срещне с тях. Надяваме се това да стане в близките часове, за да се уверим наистина, че това е така, но доколкото знаем от израелските власти да, те са добре.

Израелското нападение срещу конвой от 6 кораба с хуманитарна помощ за ивицата Газа, при което загинаха 19, а бяха ранени 36 души, предизвика дипломатическа криза между Турция и Израел и порой от критики в целия свят.

Страните-членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха нападението на израелски спецчасти срещу т.нар. "Флотилия на свободата" и призоваха Израел да снеме блокадата на Газа. Петнадесетте страни-членки на Съвета за сигурност разпространиха съвместната си декларация преди началото на своето спешно заседание по повод атаката на израелската армия срещу хуманитарната флотилия.
С призив към Израел да снеме блокадата от Газа излезе посланикът на Великобритания в ООН, който подчерта, че с действията си израелското правителство нарушава резолюция 1860 на Съвета за сигурност. За прекратяване на блокадата на Газа се обявиха и Русия, Франция и Китай, явяващи се постоянни членки на Съвета и имащи право на вето в него.

САЩ се въздържаха от пряко призоваване към Израел да снеме блокадата от Газа, като техният представител само отбеляза, че Тел Авив "би могъл да смекчи условията на блокадата на Палестинските територии".

За Европейския съюз атаката на Израел срещу хуманитарния конвой за ивицата Газа е недопустима и буди голяма тревога и възмущение, каза еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Тя се е срещнала преди 2 седмици с израелския вицепремиер и го е информирала, че ще посети окупираните територии. Българският еврокомисар допълни, че засега няма конкретна дата за пътуването й , но вероятно вчерашното нападение ще го ускори.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън изрази безпокойството си от операцията на израелските командоси срещу международната флотилия и призова за пълно разследване на обстоятелствата, свързани с щурма.

В Ню Йорк започна заседание на Съвета за сигурност на ООН, а днес в Брюксел ще има извънредна среща на посланиците на страните-членки на НАТО. Инцидентът ще бъде разгледан на срещи и на Арабската лига и на Организацията Ислямска конференция.

Арабските страни очакват, че Съветът категорично ще осъди действията на Израел. Срещата на Съвета за сигурност започна с кратки консултации при закрити врата. По-късно заседанието ще продължи с отворени за публика дебати. Представителят на Арабската лига Яха Махмасани заяви преди срещата, че арабските страни искат категорично осъждане на акцията, разиграла се в международни води, както и международно разследване на случая.

Американският президент Барак Обама изрази дълбокото си съжаление за смъртта на цивилни хора по време на израелското нападение срещу хуманитарната флотилия и призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да изясни всички обстоятелства около трагичния инцидент.

Нетаняху също изрази съжаление за загиналите хора, но същевременно подкрепи действията на израелските военни. "Очевидно е, че е необходимо пълно разследване, което да установи как точно е станало кръвопролитието. Надявам се, че Израел спешно ще даде обяснения", каза на свой ред генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Израелският заместник-посланик в ООН Даниел Кармон в ООН обвини флотилията с международна помощ за Газа в нехуманитарни цели. В Газа няма хуманитарна криза, категоричен беше израелският дипломат и допълни, че стоките и материалите, предназначени за палестинската територия, трябва да преминават през разрешените пунктове. Даниел Кармон каза, че ивицата Газа "е окупирана от терористи, свалили насилствено палестинската автономна власт", и че в нея продължават да се внасят оръжия, включително по море.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак е разговарял по телефона с американския държавен секретар Хилари Клинтън и със съветника по националната сигурност Джеймс Джоунс, за да им даде информация за израелската атака срещу международната флотилия с помощи за Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен траур в палестинските територии и нарече действията на Израел "масово клане". "Тези действия напълно противоречат на принципите на международното право, това е нечовешки държавен тероризъм. Никой не трябва да си мисли, че ще запазим мълчание след случилото се", заяви турският премиер Реджеп Таийп Ердоган в Чили, където му се наложи да прекъсне обиколката си в Латинска Америка.

Полицията в Париж влезе в стълкновение със стотици демонстранти, които блокираха движението по улиците в района на израелското посолство, протестирайки срещу операцията на Израел срещу международната флотилия с хуманитарна помощ за Газа.

Полицията използва сълзотворен газ за разпръсване на демонстрантите, някои от които носеха черно-бели палестински шалове. Демонстрации имаше и в много други френски градове.

Протести заради акцията на израелски командоси, при която бяха убити най-малко девет пропалестински активисти от флотилията, пътувала за Газа, имаше и на много други градове по света.

В Истанбул тълпа се опита да нахлуе в израелското консулство. В Йордания стотици хора призоваха правителството да последва примера на Турция и да прекъсне връзките с Израел. В Кайро десетки египтяни протестираха пред външното министерство, критикувайки правителството.

В Копенхаген и Лондон също имаше демонстрации срещу действията на израелската армия. Митинги се състояха и в 15 шведски града, където много от участниците призоваха за бойкот срещу Израел. Гърция, Египет, Швеция, Испания и Дания извикаха израелските посланици, за да им поискат обяснение за насилието срещу флотилията, а Испания и Франция осъдиха несъразмерното според тях използване на сила.

Във връзка с нападението на израелските военноморски сили срещу международна флотилия с хуманитарна помощ за ивицата Газа Асоциацията на палестинците в България организира мирно шествие от градинката на НДК по бул. "Витоша" до тази между сградата на Националната художествена академия и Народното събрание. 

Четиристотин и осемдесет души, пътували на корабите от международната флотилия с помощи за Газа, са задържани от израелските власти. 

По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна