Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за взаимното премахване на визите - централна тема на срещата на върха Русия-ЕС

Въпросът за взаимното премахване на визите се очаква да бъде централна тема на започналата снощи в Ростов на Дон среща на върха Русия-ЕС. Москва се надява по време на днешните разговори да бъдат набелязани конкретни мерки за постигането на тази цел.

Срещата на върха Русия- ЕС започна с неформална вечеря между президента Дмитрий Медведев и представителите на Брюксел. Руският лидер е обсъдил с Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Борозу текущата икономическа ситуация в Русия, в отделни европейски страни, както и в ЕС като цяло. Дискутирани са били и ключови международни теми, сред които иранската ядрена програма и изострилото се напрежение в Близкия изток.

Днес започва официалната част от среща на върха Русия-ЕС, по време на която се очаква да бъдат разгледани за пореден път теми, които се обсъждат отдавна, но без особен напредък. Една от тези теми е премахването на визовия режим, за което пета година настоява Русия, но същевременно бави необходимите промени във вътрешното си законодателство, които са важна предпоставка за свободно придвижване.

Ще бъдат разгледани и перспективите пред новото рамково споразумение за сътрудничество, след като действието на старото изтече преди повече от две години. Енергийната сигурност също ще бъде част от разговорите. Ще има и един конкретен резултат от срещата в Ростов на Дон, а именно подписването на споразумение за защита на секретната информация, което е важно за укрепване на външната сигурност.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!