Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският външен министър постави няколко условия пред Тел Авив

Турският външен министър Ахмет Давутоглу, който се завърна в Анкара от Вашингтон, постави няколко условия пред Тел Авив за нормализирането на двустранните отношения, които навлязоха в дълбока криза заради кървавата операция на израелските сили срещу цивилния конвой "Флотилията на свободата". При нападението бяха дадени няколко жертви от турска страна, голяма част от пътниците бяха ранени. 

"Ако Израел спази обещанията, които ни даде, че ще върне всички турски граждани в страната; ако приеме да сътрудничи за работата на международната комисия, която се планира да бъде създадена за разследване на инцидента, и се съгласи с изнесените резултати без да поставя условия; и не на последно място, ако бъде вдигната блокадата над Ивицата Газа, няма да остане нито една причина, за да не бъдат нормализирани двустранните ни отношения" – тези условия изреди първият турски дипломат на брифинг в Анкара пред журналисти, веднага след връщането му от Вашингтон.

Същевременно Ахмет Давутоглу предупреди, че ако условията не бъдат изпълнени и политиката на израелското правителство за ескалация на напрежението в региона продължи, Турция ще използва с решимост всички възможни правни пътища за осъждането и наказването на Израел.

"Нашата основна грижа е да пазим всеки един косъм на турските граждани – и на живите и на мъртвите" – подчерта още Ахмет Давутоглу.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени