Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет отвори пропускателния пункт Рафах

Египет отвори граничния пункт Рафах в южната част на ивицата Газа за хуманитарна помощ за палестинското население. Това е единственият пропускателен пункт, който не е под израелски контрол.

Израел отхърли международния натиск за вдигане на блокадата на тази територия, но започна да експулсира чуждестранните пропалестински активисти, задържани при операцията на израелските командоси срещу корабите от хуманитарната флотилия за Газа. До утре вечер всички задържани чужденци трябва да напуснат Израел, така реши кабинетът за сигурност. Общо 250 активисти, от всичките 682, напуснаха затвора в Беершева и днес ще бъдат експулсирани. Една част от тях, предимно европейци и американци, се отправят с автобуси към летище Бен Гурион, за да бъдат репатрирани със самолет. 126 други – от 12 мюсюлмански страни, много от които нямат дипломатически връзки с Израел, с 5 автобуса пресякоха границата с Йорадания.

Очевидно Израел бърза да се освободи от тези неканени и нежелани „гости”, с изключение на лицата, заподозрени, че са участвали пряко в сблъсъците с израелските командоси. Те засега остават в затвора. Правителството твърди, че това негово решение е без пряка връзка с международния натиск.

ООН, НАТО и Европейският съюз поискаха незабавното освобождаване на корабите и техните пасажери. Като част от усилията да облекчи страданията на палестинския народ, Египет отвори граничния си пункт с Газа за хуманитарна помощ.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна