Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Козметичките вече нямат право да поставят ботокс

Козметички вече няма да имат право да поставят ботокс. Тази дейност ще се упражнява само от дерматолози и пластични хирурзи. Това е записано в новия Стандарт по дерматология, който ще влезе в сила в средата на следващия месец, стана ясно на лятната академия по дерматология.

Към Стандарта се очаква да влезе и наредба, която разпорежда глоби за подобни нерегламентирани естетични процедури, обясни доц. Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология към ВМА.

Те не могат да поставят ботокс, не могат да работят самостоятелно. Могат да правят дълбоки пилинги, но не могат да правят лазерни епилации, освен в центрове, където има лекар-дерматолог, който контролира.

Така ще се намали броят на пациентите, пострадали от лазерната епилация например. Подобни неща се случват, защото никой към момента не контролира тази дейност, и затова у нас вече и зъболекари поставят хиалуронова киселина в устните.


С новата наредба трябва да залегне и правото на пациента да съди лекаря за късни изменения след една година например, заяви националният консултант по дерматология и началник на ВМА ген. Стоян Тонев. По думите му на година в България се правят над 50 000 естетични операции.

Миналата година са извършени над 10 000 манипулации на ботокс, а официално фирмата, която е оторизирана да ги продава в България, е продала 140 000.
По публикацията работи: Мая Данчева - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна