Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът избра нови членове на Комисията за регулиране на съобщенията

След едночасови дебати парламентът избра нови членове на Комисията за регулиране на съобщенията. Те са доц. Ирина Романска, Никола Колев и Константин Тилев. Трите одобрени кандидатури са предложени от ГЕРБ.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че не одобрява кандидатурата на Константин Тилев. По думите му той е бил член на Държавна сигурност.

Първо в Шесто управление, после в Първо Главно управление. Там има документи за получени възнаграждения, има протоколи от ръководилия го щатен служител. Става въпрос за Комисия за регулиране на съобщенията. Там трябва да се сложат хора с изключителна, неопетнена репутация. Вие слагате агент на Шесто управление в КРС.

Димитров допълни, че никой от предложените от ГЕРБ за членове на регулатора нямат необходимите качества, за да отговарят за цифровизацията у нас. Депутатът Иван Иванов каза, че сегашното ръководство на КРС е компрометирано.

Това са хора, които се забъркаха в скандали. Председателят на комисията на 15 юни влиза в съда с обвинение от прокуратурата. Моят изстрадан опит показва, че когато една управляваща партия както преди, така и сега, повярва в своята безпогрешност, тя взима много грешни решения.

Румен Такоров посочи, че Коалиция за България няма да подкрепи кандидатите за членове на КРС.

Слагате хора, угодни на вас. Нито един от тях, с изключение на г-жа Романска, не отговаря на тези качества, които се искат.

Съставът на регулатора е намален от девет на пет члена и от него бяха освободени Вяра Минчева, Радослав Илиевски и Свилен Попов. Сегашните членове са избрани на местата на Петър Райнов, Тодор Костурски и Валенти Хараламбов. Постовете в КРС запазват председателят Веселин Божков и Десислава Преображенска.
По публикацията работи: Даниел Инков - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени