Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху обвини международната общност в лицемерие

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че критиките по адрес на операцията на израелската армия срещу хуманитарната флотилия са "международно лицемерие." Нетаняху подчерта, че конвоят от кораби е имал за цел не доставянето на хуманитарни помощи за Газа, а разбиването на израелската блокада. Активистите са били въоръжени и враждебни, затова израелските войници са действали в своя защита.

"Израел отново е изправен пред лицемерие и пристрастни, прибързани заключения. Хамас прекарва нелегално хиляди ирански ракети, бомби и други оръжия. Прекарва ги нелегално в Газа, за да ги изстрелва срещу израелските градове. Според международните закони, здравия разум и благоразумието, Израел има пълното право да конфискува това оръжие и да инспектира корабите, които вероятно го превозват. Израел съжалява за жертвите, но никога няма да се извиним, че се защитаваме," подчерта Нетаняху. 

ООН, Европейският съюз и редица други страни разкритикуваха действията на израелските командоси, но най-острите критики дойдоха от Турция - единственият съюзник на Израел в мюсюлманския свят.

По публикацията работи: ББС/Евронюз/Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна