Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците от "Флотилията на свободата" се прибраха в Турция

С три турски самолета в Истанбул пристигнаха от Израел участниците във "Флотилията на свободата" с хуманитарни помощи за палестинците в Ивицата Газа, които бяха нападнати от израелски специални части и няколко дни бяха задържани от израелските власти.

На летището "Ататюрк" ги очакваха хиляди посрещачи, сред които вицепремиерът Бюлент Арънч, външният министър Ахмед Давутоглу, здравният министър Реджеп Акдаа.

Ахмед Давутоглу заяви,че са се завърнали общо 470 души, между тях са четиримаа депутати и 50-55 чужденци, но не уточни от кои националности са. "Усилията на Турция дадоха резултат и не остана нито един задържан в Израел, всички са на наша земя", допълни той.

Завърналите се бяха посрещнати като герои на летището Ататюрк.Въпреки необичайния час на летището ги очакваха хиляди хора, посрещачи и много близки.Състоя се импровизиран митинг, завърналите и тяхните близки се прегръщаха от радост, поздравяваха се със знака на победата.

С транспортен самолет бяха докарани 17 ранени. Трима от тях са в тежко състояние.

С военен самолет бяха превозени и труповете на деветимата доброволци, които бяха убити от израелските войници. Четирима от тях са турски граждани.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени