Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електроенергийната борса смъква сметките за ток след няколко години

Снимка: БГНЕС
През следващата година ще започне да работи електроенергийната борса, но в продължение на една-две години след това не може да се очаква понижение на цените на тока. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Създаването на енергийната борса е стъпка към либерализиране на пазара на електроенергия, каза още той: 

Не може да се очакват по-ниски цени на базата на по-либерализирания пазар в рамките на година или две. Това трябва да е минимум след няколко години, след като борсата заработи и има достатъчно високи обороти и там наистина се сключват сделки. Делът на електроенергията, която се контрактува на борсата, е значително по-голям, отколкото е в момента. Това ще доведе в крайна сметка до по-ефективни цени.

Според Делян Добрев, увеличаването на нощната тарифа на тока няма да стимулира хората да използват централно парно отопление. Проблемите на топлофикационните дружества са други: Според мен те имат други проблеми, свързани със събираемостта на сметките.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна