Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансите на едно средно домакинство се влошават

Снимка: БГНЕС

5 процента от българските домакинства държат по-голямата част от банковите депозити, сочи анализ на Уникредит. Въпреки кризата финансовите активи са увеличени със значителните 12%. Именно банковите депозити и активите в пенсионните фондове имат основна роля.

Интересна тенденция оформила се през последните месеци е, че домакинствата с по-големи депозити са продължили да трупат, докато тези с по-малки спестявания са ги изтеглили. Една от възможните причини по-бедните семейства да посегнат на спестяванията си, според анализаторите, е, че те чувстват по-силно ефектите от нарастващата инфлация. Покачващите се цени на храните би трябвало да се усетят най-силно именно от по-бедните.

Други показатели за влошаващите се финанси на средното домакинство са намаляващите доходи на глава от населението, които отчитат спад от почти четири процента за година, докато безработицата се увеличава значително.

И през следващите две години българите ще продължават да спестяват в депозити, прогнозира икономистът Милен Касабов. Причините българите да предпочитат депозитите като форма за спестяване е, че те са на практика без рисков финансов инструмент, който благодарение на конкуренцията между банките предлага все по-привлекателни нива на доходност. Що се отнася до тегленето на банкови кредити, очакванията са домакинствата да останат предпазливи.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна