Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС публикува обсъждането на правилата за обществените поръчки

Премиерът Бойко Борисов смята, че изборът на изпълнители, които предлагат най-ниски цени при обществените поръчки, не винаги е най-добрият. Според стенограмата от последното заседание на кабинета, при дискусията за промените в Закона за обществени поръчки, премиерът е дал пример със строежа на отделни отсечки от магистралите. В тези случаи строителите са избирани заради най-ниската оферта, която след това се оскъпява значително.

При обществените поръчки най-сериозно се дискутира възможността държавните и общински структури да могат да възлагат без конкурси дейности на дружества, които са тяхна собственост. Според поправките това се допуска само за дейности като снегопочистване и сметосъбиране. От финансовото министерство предлагат обхватът да се разшири и това да важи и за информационните технологии, а от Министерството на отбраната да се включат и ремонтните дейности на военна техника. Така, обаче, се поставя въпросът дали няма да се заобиколят някои основни пазарни правила, когато се минава през конкурс за обществена поръчка.

Около закриването на длъжности в администрацията също е имало сериозни спорове. Идеята да отпадне длъжността "сътрудник по европейските програми" се посреща с думите: "абсолютно се провалихме отвсякъде" от екоминистъра Нона Караджова. За сериозни проблеми от началото на 2012-та след като се приемат измененията в устройството на администрацията, предупреждава и правосъдният министър Маргарита Попова. В крайна сметка се решава, че длъжността "сътрудник" ще се запази.

При обсъжданията става ясно още, че министърът на икономиката Трайчо Трайков е против това хората от НАП и митниците да бъдат на по-високи длъжностни нива. Оказва се, че и в момента служителите на НАП взимат повече пари от тези във финансовото министерство. Много от членовете на творческите съюзи, пък се оказват от бившата Държавна сигурност. Това става ясно от думите на културния министър Вежди Рашидов по време на заседанието. Заради принадлежността на творците към бившите служби е трябвало няколко пъти да се сменят членовете на комисията, която да посочи кои да получат ордени по случай 24 май.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна