Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гълъбово заработи най-модерната топлоцентрала за 1,2 милиарда евро

Това е инвестиция, която България заслужава, заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик по време на официалния старт на ТЕЦ "AES - Гълъбово", смятана за най-модерната и екологична централа у нас.
Снимка: БГНЕС


"Тази топлоцентрала е особено важна за нас, защото осъществява реална диверсификация – работи с български въглища, открива нови работни места, пример е в екологично отношение". Това заяви премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на новата ТЕЦ „AES – Гълъбово” в миньорското градче.

Пол Ханрахан, президент на американската енергийна компания AES, която инвестира 1 милиард и 200 милиона евро в изграждането на топлоцентралата в Гълъбово, подчерта, че това е най-голямата инвестиция за 20-тте години преход в България.

Централата вече е включена в енергийната система на страната, но на първо време ще работи със 70 процента от капацитета си, или с 420 мегавата обща мощност на двата блока. Американските инвеститори отказват да уточнят с колко е оскъпен проекта. Изпълнителният директор на компанията за България Питър Литогоу бе категоричен, че ще инвестират още колкото е необходимо, защото за България този проект е стратегически.

Централата ще изкупува 30 процента от добиваните в мини "Марица - изток" лигнитни въглища и ще осигурява 9 процента от инсталираната енергийна мощност на страната. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и  екоминистърът Нона Караджова оцениха проекта като важен и успешен. Централата ще изгаря въглищата по екологичен начин и е готова да отговори на изискванията на ЕС за индустриални емисии от 2017-та година.

Министър-председателят увери, че правителството прави всичко възможно да реши и друг енергиен проект в региона - ТЕЦ „Брикел” да заработи отново, макар че и там още с приватизацията всичко е било направено така, че най-старата топлоцентрала в „Марица-изток” и брикетната фабрика да спрат.

Очаква се новата централа да постигне пълния си капацитет от 640 мегавата към края на годината. Дотогава ще продължи да плаща неустойки на държавата. Изпълнителният директор на централата беше категоричен, че допълнителните разходи на компанията няма да се отразят на крайния потребител на електроенергия, чиято цена, договорена с НЕК, е най-високата за ток, добиван от топлоцентрали в България.

Опозицията, в лицето на Петър Димитров от БСП, смята, че цената в момента е непоносимво висока, над 5 пъти по-висока от цената на АЕЦ "Козлодуй". Според Димитров това е непазарен резултат.

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик смята, че този проект показва, че няма никакви проблеми в партньорството между САЩ и България и скоро този пример ще се види и в други сектори. "България ще става все по-добро място за инвестиции, по-трудно ще стартира всеки проект, но по-лесно ще се завършва”, обеща премиерът пред многото чуждестранни инвеститори.

Още за официалния старт на ТЕЦ "AES - Гълъбово", за нейните възможности, мощност, цена на произвеждания ток, както и оценките на проекта от страна на премиера Бойко Борисов, американския посланик Джеймс Уорлик и министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Венелина Попова.

/О.Ив./ 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна