Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на пострадалите след взривовете в Удмуртия

Увеличава се броят на пострадалите след масираните взривове във военни складове в руската република Удмуртия. По последни данни 76 души са потърсили медицинска помощ, като 30 са в болница. Двама души са починали от сърдечни удари.

Второ денонощие продължават експлозиите на територията на армейски арсенал в Удмуртия, където са били складирани над 170 хиляди артилерийски снаряда. Според следствието, най-вероятната причина за пожара и последвалите го взривове е късо съединение или хвърлена неизгасена цигара. За борба с огъня са мобилизирани над 1 000 души и е задействана противопожарната авиация. Близо 30 хиляди души бяха спешно евакуирани от околните населени места.

Днес сапьори започнаха да претърсват района около полигона за невзривени снаряди и вече са открили близо 120 единици. Инцидент, подобен на този в Удмуртия, стана само преди няколко дни в Башкирия, където в резултат на експлозиите на снаряди с голям калибър и възникналия след това пожар изгоряха напълно 50 жилищни постройки. По данни на военни експерти, след разпадането на СССР и съкращенията в армията, във военните складове на руска територия се намират около 100 хиляди вагона с негодни боеприпаси, които подлежат на унищожаване.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна