Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се провеждат в 29 болници

Снимка: БГНЕС

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в 29 болници в страната от днес до 10 юни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В ямболската многопрофилна болница "Свети Пантелеймон" акцията е под мотото "Продължаваме заедно, за да победим туберкулозата". Прегледите ще се извършват от 10 до 16 часа.

Пациентите първо ще бъдат анкетирани чрез унифицирани анкетни карти и според резултатите от попълнената анкета ще им бъдат направени допълнителни изследвания. Според завеждащата Белодробното отделение д-р Татяна Петкова именно при тези прегледи се откриват много случаи на латентна форма на туберкулоза.

Независимо че бележи лек спад, заболеваемостта от туберкулоза в Ямболско остава обезпокоителна. Непълноценната храна и нездравословният начин на живот водят да намаляване на защитните сили на организма и срив на имунната система.

Около 60 души годишно заболяват от туберкулоза в Ямболска област. Повечето от тях са мъже, показва статистиката на Белодробното отделение в Ямболската болница.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени