Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия забрани консумацията на бобени кълнове заради опасната бактерия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последна промяна: 16:38

След предупреждението да не се ядат домати, краставици и марули, в Германия бе наложена забрана и на консумацията на бобени кълнове. Кълновете често се употребяват като съставка на салати и се консумират сурови.

Предприятие в Долна Саксония, на 100 км от Хамбург, е затворено по подозрение, че е източник на заразата от eшерихия коли, обяви провинциалният министър по въпросите на потреблението Герт Линдеман. Проучванията на търговските връзки на този производител многократно доказват връзка със случаите на възникване на болестта, каза министърът. Източник на заразата със смъртоносния щам на бактерията най-вероятно е ферма в градчето Уелцен, южно от Хамбург, специализирана в производството на кълнове от различни бобови култури. Тя е зареждала с продукцията си ресторанти и пазари в Хамбург и съседните провинции. Герт Линдеман не можа да потвърди категорично дали въпросната ферма е източник на заразата, но каза:

"Още няма окончателно потвърждение, но според първите резултати това може да е източникът на Ешерихия коли. Какво ни кара да мислим така? Наличието на връзка между тази ферма и заразените хора, които са консумирали нейната продукция. Епидемичните проучвания сочат, че има връзка и сме почти сигурни, че най-накрая ще можем да посочим като източник на заразата точно тази ферма.", посочи той. 

Герт Линдеман каза още, че двама от работниците във фермата страдат от остра диария, а в организма на единия от тях е открита смъртоносната разновидност на бактерията. Германските власти чакат резултатите от взетите проби за окончателно доказателство.

Жертвите на заразата вече са 22, а заболелите са 2 000. Фермата е затворена, а съветът към хората е да не консумират бобени кълнове.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна