Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: До края на септември да има нов закон за висшето образование

До края на септември трябва да бъде изработен нов закон за висшето образование, заяви премиерът Бойко Борисов. В негово присъствие бяха обсъдени частични промени в сега действащия закон.

Министърът на образованието Сергей Игнатов представи готвените промени:

Предлагаме да се даде право на висшите училища при приемането на студенти, сами, висшето училище да признава документите за предходно образование. Като естествено при всякакви съмнения и желания от тяхна страна, могат да ползват информацията, която подава нашият национален център.

Втората важна промяна е даването на право на университетите да се сдружават. Било то на територията на страната, било то да се сдружават с образователни институции в чужбина. Ние премахваме ограниченията в платеното обучение в магистърската степен
.

Премиерът Бойко Борисов гарантира, че новият закон за висше образование ще дава право общото събрание и на държавните университети да решава колко да са броя на мандатите на ректора. Той се обърна към участниците в срещата:

Игнатов септември месец има политически ангажимент да предложи новия закон. Новият закон трябва по всяко едно изречение в него да сте се произнесли, правим една такава среща заключение и отиваме в парламента при депутатите. Важно е да привлечем чуждестранни студенти. Това е невероятна реклама за страната, невероятно влияние в тези страни, познаване на страната от тези хора. В чисто икономически план, докато са в България те плащат квартири, храна, услуги. Всичко това отива като данък във финансовото министерство и съответно пък като такси във вашите университети.

Всички промени бяха приети добре от ректорите, а на направено предложение общото събрание на университетите да може само да решава броя на мандатите на ректорите, премиерът Бойко Борисов каза: Това ще го направим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна