Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС може да гласува Пакта за стабилност и след изборите

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Симеон Дянков не изключи възможността Народното събрание да разгледа Mакта за финансова стабилност след изборите. Дянков представи инициативата си подробно на среща с президента Георги Първанов. Според президента този тип промени не трябва да минават през промяна в Конституцията.

Специална парламентарна комисия ще прецени дали пакта ще бъде гледан от депутатите до края на тази сесия на Народното събрание, дали през есента или след изборите, посочи Дянков: 

Няма да позволя това да стане някаква разменна монета в предизборни кампании на някои или на друг. Това може  да мине и след изборите, така че да сме сигурни, че бурните политически страсти предизборно няма да повлияят на нещо, което ние искаме да влезе в най-важните ни закони.

От думите на Дянков не стана ясно дали в момента ГЕРБ може да събере необходимото мнозинство от две трети за промяна в конституцията:

Можем да преценим не толкова дали има мнозинство, или не, защото аз смятам, че това е пакт, който в крайна сметка е толкова важен за България, че голяма част от народните депутати ще са съгласни с него. По-скоро важната тема е трябва да сме сигурни, че това, което стана като финален вариант е съвършено и от юридическа гледна точка.

БСП се обяви против Mакта за финансова стабилност след срещата на икономическия екип на левицата с президента Георги Първанов. Георги Кадиев, че Дянков води лична война като се опитва да остане в историята като човек, променил Конституцията:

Правителството по този начин се опитва да се прави като католик повече от папата. Няма нито едно европейско изискване със специални промени в Конституцията да бъдат въвеждани такива ограничения, било за размера на бюджетния дефицит, начина на промяна на данъчните ставки. Цялата идея в зародиш е грешна и ако нещо трябва да се фризира в този вариант, това може би е частта с промените в Конституцията, поне то да отпадне.

Пактът няма да реши въпроса с дългосрочната финансова стамилност на страната, смятат от левицата. Според Кадиев, проблемът на финансовия министър не е пактът, а приходите в бюджета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна