Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчукопроизводители в Пловдивско отчитат загуби за 700 000 лв. на ден

Българските производители вече получиха уверения, че ще получат компенсации за непродадените зеленчуци. В Пловдивско загубите на ден се изчисляват на 600 -700 хиляди лева. Отказани са поръчки от Германия, Австрия, Чехия и Унгария заради заразата с Eшeрихия коли и срива на цените.

Предимно български производители предлагат в момента краставици на борсата край Първенец. Малки са количествата от Гърция и Турция, съобщи изпълнителният директор Христо Панайотов. Дори и при сринати цени търговията е в тотален застой:

Всеки се страхува да пазарува, защото никой не знае откъде идва изобщо тая зараза. Тая Ешерихия коли не знам как са я измислили, просто в краставиците да бъде, в някакви кълнове. Това не може да стане дори с биоторове да е подхранвано.

"И аз и всичките ми колеги работим по друга технология, така нареченото хидропонно отглеждане, при което заразите са невъзможни", обясни Йордан Балабанов от Първомай. В последните дни той е принуден да изхвърля продукция. В складовете, с които работи, пласират вместо обичайните 7-8 тона краставици - само 1-2 тона:

Излезе всичко извън контрол, спря да се яде краставици тотално. Договори, които имахме, всъщност уговорени коли за износ, хората си ги взеха, но вече на съвсем различни цени и износът тотално спря.

Търговците по пловдивските пазари също твърдят, че заради намаленото търсене краставиците залежават. Противно на данните за спаднали продажби клиентите бяха категорични, че не се притесняват да пазаруват краставици.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна