Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще открие в Румъния завод на български инвеститори

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Емил Бок ще открият днес край Букурещ завод на български инвеститори. В предприятието, в което ще се произвеждат моторни масла и акумулатори, са инвестирани 13 милиона евро.

Заводът, който ще бъде открит в Румъния, е за рециклиране на употребявани акумулаторни батерии. При изграждането му са използвани най-новите технологии, като част от оборудването е изработено в България от водещи производители. Предприятието отговаря на всички екологични изисквания на Европейския съюз. Капацитетът на инсталацията за раздробяване на отпадни батерии е 40 000 тона годишно, а на металургичния участък - 22 000 тона олово, което след това се използва в заводите за производство на акумулаторни батерии на "Монбат".

След откриването на завода премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Емил Бок ще проведат работен обяд. При посещението си в Румъния министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера Симеон Дянков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени