Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от изследването за Е.коли у нас ще са готови до края на седмицата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

До края на тази седмица ще бъдат готови първите резултати от изследванията, свързани със съмненията за първи случай на заразяване с Е.коли у нас, заяви пред "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му тези съмнения са възникнали след като мъж почина в болницата в Хасково:

Изследванията са започнали в микробиологичната лаборатория на болницата в Хасково. Първоначално е доказан един условно патогенен бактерий, който нормално се намира в човека, така че трудно можем да приемем, че той е причина. Взети са и допълнителни материали. В момента има вече някакви материали.

Разбира се Ешерихия Коли е в стомашното съдържимо има на всички хора, така че, това че просто я намираме там засега нищо не значи. Ще продължим да търсим определените ентерохеморагични щамове и евентуално пък този, който знаете е така наречения О-104, който предизвика това заболяване, в референтната лаборатория на Центъра по заразни и паразитни болести в София.

Д-р Кунчев отхвърли съмненията за други случаи на болестта. Той посочи, че възможността за зараза у нас не е много голяма, тъй като епидемията до момента продължава да е ограничена в Северна Германия.

Главният държавен здравен инспектор припомни, че е добре да се спазва както добра лична хигиена, така и такава на обществени места.

Междувременно от министерството на здравеопазването съобщиха, че досега в страната няма случай на заразяване с опасния щам на ешерехия коли. От там припомнят, че според смъртния акт 66-годишният мъж от Хасковско е починал от миокарден инфаркт в свръхостър стадий. Освен това мъжът не е посещавал Германия през тази година, не е имал и клиничните критерии на заболяването, причинено от опасната бактерия.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна