Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се провежда референдум за ядрената енергетика

Снимка: БГНЕС

В Италия днес и утре ще се проведе референдум за ядрената енергетика и приватизацията на водните ресурси. Право на глас имат над 25 милиона италианци.

От изхода на вота на референдума ще зависи дали Италия ще се откаже да развива ядрена енергетика в обозримо бъдеще. Досега за последните 20 години Италия бе единствената сред най-развитите индустриални страни без ядрени електроцентрали. За забраната им италианците се произнесоха на референдум, подобен на днешния, след ядрената катастрофа в Чернобил.

В последно време правителството на Силвио Берлускони планираше да възобнови производството на ядрена енергия и вече имаше договорености за сътрудничество с Франция за строеж на атомни електроцентрали. След неотдавнашната авария в японската АЕЦ във Фукушима обаче общественото мнение в Италия рязко се настрои срещу ядрените електроцентрали.

Премиерът Берлускони нарече референдума "безполезен", докато левицата и екоорганизациите проведоха мащабна кампания за активно участие. Резултатът от референдума ще бъде валиден, само ако гласуват над 50 процента от имащите право на глас.

По публикацията работи: Ирина Стоилова -кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени