Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Попова очаква бърза проверка по случая със "Софийски имоти"

Министър Маргарита Попова
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Маргарита Попова призова Висшия съдебен съвет да направи проверка на информациите, че новият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е бавила едно от делата срещу "Софийски имоти". Както стана ясно, бащата на Янева е закупил от общинското дружество два имота на преференциални цени.

Задължително и бързо, според правосъдния министър, трябва да се установи съзнателно ли Янева е бавила делото, част от което са имотите на името на баща й Яне Янев, пазарувани от самата нея по силата на специално пълномощно.

Попова се позова на практиката на съвета и декларира:

Аз не мога да допусна, че ще пренебрегнат информация, която без значение дали е достоверна или не, изтича в общественото пространство и те няма да се самосезират, за да проверят. Те сами трябва да са стигнали до идеята, че трябва да извършат проверка. Извинете това е тяхно задължение.

Междувременно стана ясно, че ВСС няма да прави отделна проверка отвъд тази, която започна инспектората към съвета, и която ще анализира работата на цялата наказателна колегия на Софийския градски съд.

Маргарита Попова не се ангажира с конкретен отговор на въпроса какво следва, ако се окаже, че Владимира Янева е била в конфликт на интереси по делото "Софийски имоти". Тя обаче заяви:

Има много начини, по които се поема отговорност. Има и дисциплинарна отговорност, има и морална отговорност, има диапазони, има коловози, в които отговорност винаги може да се поеме стига да бъдат констатирани ясно и категорично нарушения.

Попова припомни, че нееднократно е критикувала работата на ВСС и че има сериозни забележки към публичното поведение на така нареченото правителство на съдебната власт:

На мен горещо ми се иска нивото на работа и на говорене във ВСС да бъде по-високо.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна