Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отчете пред ЕК увеличено темпо на усвояване по ОП "Транспорт"

Снимка: Архив

България е отчела пред Европейската комисия увеличено темпо на усвояване на средствата по Оперативна програма "Транспорт", където изоставането е най-голямо. Това съобщиха в Брюксел след среща с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан министрите на еврофондовете и на транспорта Томислав Дончев и Ивайло Московски.

Министър Дончев каза, че тази програма и конкретно железопътните проекти са били акцент в разговора и добави:

Тук имаме добри новини. На първо място изключително високият темп на контрактиране, почти 80 % в приоритетната ос, свързана с железници, като плановете са до преди края на тази година, ние да имаме на 100 % договаряне в сектор "Железници". С което предизвикателствата до края на програмния период и след него остават на първо място качествено изпълнение на вече сключените договори, в срок и това, което е дори по-важно самата реформа в сектора "Железници".

Министърът на транспорта Ивайло Московски е получил уверенията на Еврокомисията, че ако България се справи с тези предизвикателства, ще може да разчита на значително финансиране за модернизация на жп сектора след 2014-а година:

За да има дългосрочно и стабилно развитие на железопътния сектор в страната, ние ще може да разчитаме на определен ресурс следващия програмен период за закупуване на подвижен състав в частта "Пътнически превози".

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени