Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велчев: ВСС дължи на обществото отговори за делото "Софийски имоти"

Главният прокурор Борис Велчев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев смята, че Висшият съдебен съвет дължи на обществото отговори по последните публикации за конфликт на интереси при новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Част от тези отговори е трябвало да бъдат дадени още преди избора, каза обвинител номер едно.

Само някои от членовете на ВСС коментираха поисканите им от Съюза на съдиите оставки заради казуса "Янева". Главният прокурор припомни, че два са възможните пътища за преустановяване на съществуването на този Висш съдебен съвет. Първият е всички да си отидат, в което той се съмнявал, и вторият да има законодателни промени, които да прекратят предсрочно мандата му, един дълъг във времето път.

Цони Цонев, председател на Етичната комисия, категорично отхвърли възможността да си подава оставката под натиска на Съюза на съдиите. Освен това той подложи под съмнение легитимността на това искане като заяви, че, според него, то не било искане на съдиите, а на няколко души от тях и цитира две имена - на съдия Нели Куцкова и на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

По казуса "Владимира Янева" и била ли е тя в конфликт на интереси по делото "Софийски имоти", Цонев каза, че комисията е безсилна, защото не е компетентна да се произнася по такъв казус. Бившият председател на СГС Георги Колев също не пожела да коментира в този аспект случая и припомни, че има проверка на инспектората. Главният инспектор Ана Караиванова пък каза, че това не бил важният за нея въпрос.

Борис Велчев обаче чака въпроси за работата на Янева по казуса "Софийски имоти" като според него, това е трябвало да бъде изчистено още в периода, когато се е правила атестацията на Владимира Янева в качеството й още на кандидат за поста.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна