Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Три последни предупреждения за България

Снимка: Архив

Европейската комисия отправи към България последно предупреждение за нарушаване на европейското законодателство в 3 области, в които вече са стартирали наказателни процедури срещу страната ни. Те засягат публичното договаряне, третирането на отпадъци, и околната среда.

През август 2008-а Електроенергийният системен оператор е организирал публичен търг за въоръжена охрана на обектите си, като стойността на услугата е била определена на 1 милион евро, а критериите са били заложени така, че да дават предимство на български доставчици. Това е нарушение на Европейското законодателство за публичното договаряне и на принципите за недискриминация, затова Комисията настоява българските власти да гарантират спазване на правилата за прозрачност и равно третиране. България има 2 месеца за реакция и ако не последва такава, случаят може да бъде внесен в Европейския съд.

Същото гласи отправеното днес второ и последно предупреждение в областта на обработката на отпадъци, като тук комисията добавя, че може да поиска налагането на финансови санкции още от момента на внасяне на делото. Тази наказателна процедура е в ход от януари и е за неспазване на рамковата директива, която определя задължителни принципи за обработка на отпадъците, включващи превантивни мерки и рециклиране. Крайният срок за прилагането им е изтекъл през декември миналата година.

Третото отправено днес последно предупреждение е за неприлагане на директива, която стимулира използването на екологично чисти и енергийно ефективни моторни превозни средства. При всяка покупка на МПС за обществения транспорт или за нуждите на обществения сектор, трябва да се отчитат енергийната консумация и излъчените вредни емисии, припомнят от комисията, според която България и още 9 страни към момента не са въвели това задължение в законодателството си.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна