Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 5 хил. лв. за фирмата с работници, облъчени от кобалт

Снимка: БГНЕС

5 хиляди лева ще бъде глобена фирма "Гитава", в която тази седмица четирима работници бяха облъчени с кобалт 60. Няма опасност за хората в Стамболийски, каза началникът на радиационен контрол в Регионална здравна инспекция Пловдив д-р Цвета Иванова.

Нищо не мога да ви кажа относно здравословното състояние на тези хора. Източникът е кобалт 60, опасен източник. Има заповед от вчера на председателя на агенцията за ядрено регулиране, където спира дейността в момента до изясняване на всички пунктове от ситуацията, а ние ще си вземем мерки по Закона за здравето, извикала съм в понеделник управителката на фирма "Гитава", обясни Иванова.

Ще й бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, допълни доктор Иванова.

Няма опасност за живота на четиримата работници, съобщиха от Военномедицинска академия в София. Работниците са настанени в Радиационния сектор на академията. По думите на началника на академията генерал Стоян Тонев, облъчването не е високо и четиримата са в добро състояние. Те ще бъдат наблюдавани за локални мехури, но няма да има трайни последствия за тяхното здраве.
По публикацията работи: Радио Пловдив;Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна